Το βιβλίο του “Η Α.Ε Ορχομενού και ο Αθλητισμός στον Ορχομενό” παρουσιάζει ο Μπάμπης Ζαννιάς

Το 4ο βιβλίο του “Η Α.Ε Ορχομενού και ο Αθλητισμός στον Ορχομενό” θα παρουσιάσει ο Μπάμπης Ζαννιάς στις 27 Σεπτεμβρίου ημέρα Τετάρτη στις 19:00, στον πολυχώρο Small στον Ορχομενό.

Ένα βιβλίο που όπως λέει θεωρούσε “χρέος και υποχρέωση να καταγράψει την ιστορία της αγαπημένης ποδοσφαιρικής ομάδας την Αθλητική Ένωση Ορχομενού, την ΑΕΟ όπως την γνωρίζουν όλοι”.

Παράλληλα καταγράφεται η ιστορία του αθλητισμού στον Ορχομενό που εκφράζεται, κυρίως, μέσα από τους Πανορχομένιους Αγώνες Στίβου αλλά και η κοινωνική διάσταση και προσφορά ανθρώπων του Αθλητισμού στον γενέθλιο τόπο του.

Στο κάλεσμα του αναφέρει:

Το χρέος και η υποχρέωση στη συνέχεια έγιναν θέλω και πρέπει που ήταν ένα τεράστιο βάρος που κουβαλούσα για πολλά χρόνια μέχρι την πραγματοποίησή του.

Το επιστέγασμα της χρονοβόρας έρευνας και πολυποίκιλης προσπάθειας ήρθε με την έκδοση αυτού του βιβλίου.

Χρέος και υποχρέωση που τα κουβαλούσα για πολλά χρόνια και έγιναν θέλω και πρέπει για να καταγράψω

την πορεία της αγαπημένης ποδοσφαιρικής ομάδας του Ορχομενού, την Αθλητική Ένωση Ορχομενού, την ΑΕΟ.

Δεν υπάρχει σπίτι, γειτονιά, παρέα, γενιά που να μην είχε και έχει κάποιον που έπαιξε στην Αθλητική Ένωση Ορχομενού ή να ασχολήθηκε μαζί της ως φίλαθλος ή παράγοντας.

Μια ομάδα που έδωσε διέξοδο σε πολλούς νέους σε αυτά τα 80 περίπου χρόνια που πρόσφερε

κοινωνική αναγνώριση και καταξίωση σε όσους ασχολήθηκαν μαζί της, δηλαδή ένα μεγάλο μέρος

των κατοίκων της ιστορικής μας πόλης.

Η προσπάθειά μου αυτή ξεκίνησε πολύ πριν, πέρασαν δέκα χρόνια όταν ξεκίνησα για τα 70χρονα της ομάδας να παρουσιάζω αφιερώματα και να συναντώ τους πρωταγωνιστές αυτής της ομάδας.

Όπως είναι φυσικό δεν θα μπορούσα να τους παρουσιάσω άλλους.

Πρώτα-πρώτα γιατί η παλιά φρουρά παίζει μπάλα πια στα ουράνια γήπεδα, ύστερα κάποιοι δεν ήθελαν να μας μιλήσουν, άλλοι από σεμνότητα και άλλοι γιατί δεν το θεωρούσαν σκόπιμο και

εν τέλει γιατί είναι πάρα πολλοί αυτοί που έχουν βιώματα από την ΑΕΟ.

Στο βιβλίο αυτό καταγράφεται, η παρουσία, η εξέλιξη και η διάρθρωση του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο στον Ορχομενό, η πορεία της ΑΕΟ μετά την «Ένωση», η Β’ Εθνική την εποχή της ΑΕΟ και οι «άλλοι» της Βοιωτίας, η ΑΕΟ στη Β’ Εθνική, στη Γ’, στη Δ’ Εθνική, η ΑΕΟ στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΕΒ και της ΕΠΣΒ.

Δεν θα μπορούσαν να λείψουν από την καταγραφή για τον αθλητισμό στην πόλη του Ορχομενού,

οι Πανορχομένιοι αγώνες στίβου που διοργανώνονταν για αρκετά χρόνια στο γήπεδο του Ορχομενού και άλλες αθλητικές δραστηριότητες.

Στα άλλα κεφάλαια παρουσιάζω τις συνομιλίες-συνεντεύξεις πρωταγωνιστών της ομάδας και τρεις προσωπικότητες που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην αθλητική πορεία του

Ορχομενού και όχι μόνο.

Στις σελίδες παρουσιάζω επίσης πίνακες με αλφαβητική καταγραφή όσων φόρεσαν την κυανόλευκη φανέλα ή έπαιξαν και στις άλλες ομάδες του Ορχομενού, μια προσπάθεια που βέβαια ο

κατάλογος θα πρέπει να επικαιροποιείται γιατί η δραστηριότητα συνεχίζεται.

Πολύ σημαντικό και χρήσιμο είναι το ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ στο οποίο παρουσιάζονται κομβικά γεγονότα

χρονολογικά, πρακτικό βοήθημα για την πορεία μέσα στον χρόνο, γίνεται προσπάθεια καταγραφής των προπονητών και των προέδρων της ομάδας, τα μεγάλα σκορ νίκης ή ήττας με πάνω από

πέντε (5) γκολ, αναλυτικές βαθμολογίες και σκορ της ομάδας στη Β’ Εθνική.

Το χρέος και η υποχρέωση λοιπόν έγινε πράξη και αφήνεται σε σας, η αναγνώριση αυτής της χρονοβόρας και πολυποίκιλης προσπάθειας.

Μπάμπης Ζαννιάς

Σχετικά